Aktuális irányvonal a gyermektáplálkozásban

Aktuális táplálkozási tanácsunkban bemutatjuk Önöknek a gyermekek táplálkozásának egészségügyi és táplálkozási szakértők által kidolgozott irányelveit.

Ausztriában csaknem minden 6-14 év közötti gyermek túlsúlyos és számuk tovább növekszik. Az egész életen át tartó hibás táplálkozás alapkövét gyakran már a korai gyermekkorban leteszik. Az étkezési szokások éppen a kisgyermekkorban rögződnek a legerősebben. Ezért ez a túlsúly kialakulása szempontjából is kritikus időszak.

Az alábbi irányelvek gyermeke optimális táplálkozása szempontjából vezérfonalat jelentenek:

-A gyermekeknek több folyadékra van szükségük

A csecsemők és a (kis)gyermekek folyadékigénye lényegesen nagyobb, mint a fiataloké és a felnőtteké. Sok gyermek csak akkor iszik, amikor már szomjas. Ez azonban a dehidratáció (kiszáradás) jele. Ha azt érzékeli, hogy gyermeke túl keveset iszik, kínálja aktívan italokkal és helyezze ezeket látó- illetve kartávolságba.

Életkor Folyadékigény (testsúlykilogramm és nap szerint)

0-4 hónap 140-160 ml
4-12 hónap 120-140 ml
1-4 év 110-135 ml
4-7 év 100-120 ml

Alkalmas italok: ivóvíz (osztrák), ásványvíz, édesítés nélküli teafajták, (kivéve a zöld- és fekete teát), hígított gyümölcs- és zöldséglevek. Gyógytea adását a lehetséges farmakológiai hatások és mellékhatások miatt óvatosan kell kezelni, és minden esetben egyeztetni kell a gyermekorvossal. A teát legalább öt percig állni kell hagyni, mert csak megfelelő hőmérséklet és állási idő mellett biztosítható, hogy a gyógytea-keverékekben ritka esetben előforduló csírák biztonságosan megsemmisüljenek. Nem ajánlatosak, illetve alkalmatlanok: kávé, alkohol, szoft italok, limonádé, energiaitalok, light limonádé, kefir, és a kombucha-tea (2% alkoholt és csecsemőkön nem tesztelt baktériumkultúrát tartalmazhatnak).

A tej a legfontosabb!

Amennyiben lehetséges, a csecsemő az első hat hónapban kizárólag anyatejjel táplálkozzon. Ajánlatos a szoptatás az első, 4 és 6 hónapos kor között adott kiegészítő táplálékkal párhuzamosan is. Ha csecsemőjét valamilyen okból nem tudja szoptatni, akkor is kapjon az első 4-6 hónapban ún. elő-táplálékot (Pre-Nahrung), melyet az 1. életév végéig lehet adni. Az első életév végén valamennyi tejes étkezés összmennyisége így körülbelül 700 és 1000 ml/nap között legyen.

A tejet csak akkor vezesse be, ha már legalább két kiegészítő étkezést adott gyermekének.

Csecsemője számára a tehéntej nem alkalmas, ezért a 2. életév megkezdése előtt nehezen emészthetősége és allergizáló hatása miatt ne adjuk. Pasztörizált és forralt tej az első életév után adható. A 2. életévtől kezdve naponta 300-350 ml és 500 ml közötti mennyiségben lehet naponta tejet és tejterméket adni.

-Vaj, joghurt, sajt és társaik

A vaj és a margarin zsír- és energiatartalom szempontjából csaknem egyenértékű és mindkettő felhasználható kenhető zsiradék gyanánt. A light margarinok ezzel szemben nem ajánlottak. A családi táplálkozásra történt áttérés után, a 10.-12. hónapban vajat vagy margarint is adhat gyermekének. Naponta legfeljebb két teáskanál vaj ajánlott. Sajt esetében arra kell ügyelni, hogy olyan sajtfélét adjunk, melynek zsírtartalma legfeljebb 45%-os. Nyerstejből készült sajt, vagy nyerstejtermékek (kis)gyermekek számára a potenciális fertőzésveszély miatt alkalmatlanok.

-Gabona - a fontos bázis

Adjon gyermekének alkalmanként 20 g gabonát tejmentes gyümölcs-gabonapépben, valamint tejes gabonapépet is. Majd növelje ezt a mennyiséget kenyér és gabonapehely esetén 170 g/napra, rizs, metélt, stb. esetén 180 g/napra (6 éves kor). A teljes kiőrlésű termékek az 1. életévükben lévő gyermekek számára az emészthetőség miatt csak speciális teljes kiőrlésű késztermékek formájában adhatók. A teljes kiőrlésű termékek a kisgyermekkorban a ballasztanyagok, ásványi anyagok, és vitaminok fontos hordozói, melyek elősegítik a gyermek emésztésének fejlődését.

Figyelembe kell venni, hogy a teljes kiőrlésű termékek fogyasztásával együtt nő a szükséges folyadék mennyisége is. Az ÖGE/DGE (Osztrák és Német Táplálkozási Társaság) ajánlása: A gabona egyik felét adjuk teljes kiőrlésű, a másik felét fehérliszt formájában.

-Főzelék - nyersen és főve egyaránt

A főzeléket első kiegészítő táplálék gyanánt ajánljuk, amelyet a 6. hónap körül lehet elkezdeni, de az 5. hónap kezdete előtt semmiképpen sem szabad adni. Adjon csecsemőjének/gyermekének naponta 100g (6 hónapos) és 200g (6 éves) főzeléket. A főzelékek bevezetésénél mindenesetre ügyeljen a sokféleség lassú és fokozatos bevezetésére. A csecsemő számára alapjában minden főzelékféle alkalmas, de a hüvelyesek csak korlátozottan (az allergia által veszélyeztetett csecsemőknél az 1. életév betöltése előtt a szója allergiás reakciókhoz vezethet). 2 éves korától kezdve gyermeke mindenféle főzeléket fogyaszthat. A regionális és szezonális termékeket azonban előnyben kell részesíteni.

-A gyümölcs - az gyermek egészséges táplálkozásának alapja

Körülbelül 6 hónapos kortól kezdve ajánlott, hogy gyermeke tápláléka gyümölcsöt is tartalmazzon tejmentes gyümölcs- és gabonapépben. Növelje a mennyiséget napi 100 g-ról (csecsemő) 200 g-ra (6 éves). Ez körülbelül napi két darab gyümölcsnek felel meg.

A gyümölcsöt jobb frissen és nyersen élvezni, mivel vitamintartalma ilyenkor a legmagasabb. A gyümölcspéphez legalkalmasabb a hazai szezonális gyümölcs, az alma, és a körte.

-Hús - az egészséges táplálkozás elengedhetetlen eleme

A hús nem csak biológiailag jól hasznosítható vasat és magas tápértékű fehérjét tartalmaz, de a B-csoport vitaminjait és nyomelemeket is (pl. cink).

A hús adását alapvetően az 5. élethónaptól lehet megkezdeni. A teljes napi ajánlott mennyiség ilyen korban 20-30 g.

4 és 6 éves kor között növelje ezt a mennyiséget átlagosan napi 40-45 grammra. Vegye azonban figyelembe, hogy ezek az adatok a hús és a felvágott teljes fogyasztását tartalmazzák. Kerülje ugyanakkor a zsírosabb fajtákat, mint a kedvelt extra felvágott (25% zsírtartalom). A szalámi, a szárazkolbász és a húskenyér fogyasztása is csak korlátozottan javasolt, mivel ezek igen sósak és magas zsírtartalmúak. A kiegyensúlyozott táplálkozás érdekében hetente két-négy húsos étkezés javasolt.

-Tojás - a fejlődés szempontjából fontos fehérje

Kisgyermekkorban hetente 1-2 tojást lehet adni (beleértve a tojásos tésztákat, süteményt, stb.) Mindig ügyeljen arra, hogy a tojásokat 70 Celsius fok fölött főzze meg, az esetleges baktériumok (szalmonellák) biztonságos megsemmisítése érdekében.

-Hal és a tenger gyümölcsei - zsírmentesen elkészítve értékes tápanyaghordozók

A 2. életévtől kezdve adjon gyermekének heti 1-2 alkalommal halételt is. A halban jód, D-vitamin és értékes fehérje található. Sushi és nyershal (kis)gyermekek számára nem alkalmas.

-Dió - a minőségi táplálék kiegészítő

Az allergiaveszély miatt a 2. életév végéig a kisgyermek tápláléka diót ne tartalmazzon. A 2. életévtől kezdve az étlapot ki lehet egészíteni napi 2 teáskanál finomra aprított dióval. Természetesen ezt a mennyiséget számolja hozzá az elfogyasztott növényi olaj mennyiségéhez.

-Zsírok és olajok - kis adagokban értékesek

Gyermekének 4. és 6. életéve között napi 1-2 evőkanálnyi összmennyiségű zsír és olaj ajánlott (beleértve a vajat és a diót is). A gyermekek számára kiválóan alkalmas például az olivaolaj, repceolaj, tökmagolaj, és a bogáncsolaj salátaolajként. A repceolaj különösen alkalmas főzésre és sütésre. Magas zsírtartalmuk olajsütőben készült ételeket miatt ritkán adjunk gyermekünknek (hetente legfeljebb egy alkalommal).

-Transzzsírok és light-termékek

A transzzsírok, valamint light-termékek fogyasztása gyermekek számára nem ajánlatos.

--
A gyermek optimális táplálkozása nem ér véget a szoptatással, az élelmiszerek és a táplálék összetevők kiválasztása pedig nagy gondosságot igényel. A gyermek táplálkozásának fenti irányelvei értékes útmutatóul szolgálnak az Ön számára.


Mag. Gerda Reimann-Dorninger
táplálkozástudományi munkatárs

Kiemelt

Kapcsolat

Kapcsolat

Ezt az oldalt jelen termékek különleges összetevőinek magyarországi forgalmazója, egyben az oldalon szereplő sütőipari márkatermékek kifejlesztőjének leányvállalata, a Backaldrin Hungária Kft. hozta létre, valamint tartja karban. ...

Tovább »

Kornspitz<sup>®</sup> snack (receptek)

Kornspitz® snack (receptek)

Tovább »

Egyéb termékek

Egyéb termékek

Tovább »

MammaMiaLight cipóUltra Light buciAvena Fitt Zabos cipóAlpok kenyereSzüreti tönkölyvekniBiblia kenyér<sup>®</sup>KornspitzPurPur