Kornspitz ® - "Kebab"

Összetevők:

50 g pulykahús
10 g zöldsaláta
5 g paradicsom
5 g vöröskáposzta
5 g hagyma
20 g joghurt
5 ml olíva olaj
  Pul Biber*
*Pul Biber: a török konyhában használatos  erős,  durvára  őrölt  paprika Marinádhoz páclé:
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
5 evőkanál olívaolaj
1/8-ad citrom
1 teáskanál borecet
1/8-ad kis hagyma
1 gerezd fokhagyma
  cayenne-i bors
 
  kakukkfű
kömény

Tápérték: Kornspitz ®

KornspitzŸ tápértékadatai (átlagos érték / 100g):
Energia: 250.6 kcal
1058.0 kJ
Fehérje: 9.4 g
Szénhidrát:
ebből cukor:
43.5 g
1.4 g
Zsír:
ebből SAFA:
2.5 g
0.5 g
Élelmi rost: 7.4 g (!)
Allergén anyagok a késztermékben:
glutén, szója.

Elkészítés:
Mai globalizált világunkban újra és újra átéljük, hogy az eltérő kultúrák találkozása és egybeolvadása sokszínű, többletértékkel rendelkező, érdekes innovációkhoz vezet. Ennek kulináris bizonyítékát a téli évszak Kornspitz-cével szolgáltatjuk. A török kebab és az osztrák kornspitz találkozásának lehetünk szemtanúi. A kebab szó, amelyet a török nyelvben egyébként a végén „p" betűvel írnak, sült húst jelent. Most nem a dönerről vagy a dönerkebabról van szó, mivel a döner kifejezés a nyárs forgására vonatkozik, és mi abból indulunk ki, hogy olvasóink többsége nem rendelkezik döner-nyárssal.
Nem marad más hátra, mint hogy a húst a jól bevált serpenyőben süssük ki, ami fogalmi szempontból a kebab szóra redukálja a kifejezést. Az ízvilágot illetően azonban nem teszünk kitérőt!
Elsőként, mint ahogy azt a sarki kebab esetében is megszoktuk, el kell döntenünk, hogy melyik húst is válasszuk. Általában birka- vagy pulykahúst használnak. Természetesen mindenki azt a húsfajtát részesíti előnyben, amelyiket akarja. Ebben a receptben a pulykahúsra esett a választásunk. Fogjuk tehát a pulykahúst, és egy éles késsel vágjuk apró darabokra, mint ahogyan azt a kebabnál megszoktuk, majd rakjuk legalább egy órára, vagy ha lehet, egy egész napra a páclébe.
A páclé elkészítéséhez öntsünk egy kis olívaolajat egy edénybe, majd adjunk hozzá egy löttyintésnyi citromlevelet, egy löttyintésnyi fehérborecetet, kevéske kakukkfüvet (a "mindig a friss a legjobb" mottó szerint), egy csipetnyi köményt és cayenne-i borsot, egy összezúzott fokhagymagerezdet és egy kis darab hagymát. Botmixerrel röviden turmixoljuk össze az egészet. Készen is vagyunk! Ez azonban csupán egy változat a páclére.
"A" páclé receptjének keresése éppoly kilátástalan, mint "a" csoki torta receptjének megtalálása. Személy szerint én mindig azt használom, ami a legjobban ízlik.

Miután elég időt adtunk a húsnak, hogy "közelebb kerüljön" a pácléhez és "átadhassa" magát neki, hozzáfoghatunk a sütéshez. Ehhez hevítsük fel a serpenyőt. Amikor az már kellően forró, vegyük ki a húsdarabokat a pácléből, kicsit csepegtessük le azokat, majd helyezzük a serpenyőbe. Süssük ropogósra, majd keverjük össze a húst, és még egyszer süssük át. Készen is vagyunk.


Tálalás:
Vágjuk fel a kornspitz egyik oldalát, de ügyeljünk arra, hogy a két végét már ne vágjuk át. Így egyfajta tasakot kapunk. Ezt töltsük meg zöld salátával, paradicsomszeletekkel, hagymával és vöröskáposztával. Végül tegyük rá ezekre a megsütött húsdarabokat, majd locsoljuk meg enyhén sózott joghurttal, és hintsük meg a „csípős" fűszerrel.
A "Pul Biber" jól ismert csípős fűszer, szárított őrölt paprika. Erejét a benne található paprikamagoknak köszönheti. Ez a fűszer tehát nem chili!

Amennyiben véletlenül látogatót kapnánk a török nagykövet személyében, ez lehetne az igazi harapnivaló a beszélgetéshez!

Kiemelt

Kapcsolat

Kapcsolat

Ezt az oldalt jelen termékek különleges összetevőinek magyarországi forgalmazója, egyben az oldalon szereplő sütőipari márkatermékek kifejlesztőjének leányvállalata, a Backaldrin Hungária Kft. hozta létre, valamint tartja karban. ...

Tovább »

Kornspitz<sup>®</sup> snack (receptek)

Kornspitz® snack (receptek)

Tovább »

Egyéb termékek

Egyéb termékek

Tovább »

MammaMiaLight cipóUltra Light buciAvena Fitt Zabos cipóAlpok kenyereSzüreti tönkölyvekniBiblia kenyér<sup>®</sup>KornspitzPurPur