Néhány szóban a glikémiás indexről (GI) avagy a POZITÍV enerGIa

Szénhidrátok jelentősége az emberi táplálkozásban

Az Európai Unióban a felnőtt férfiak és nők túl sok zsírt, túl sok fehérjét, de túl kevés szénhidrátot fogyasztanak! A szénhidrátok az emberi szervezet mindennapi működéséhez szükséges, létfontosságú energiaforrások. Két csoportra oszthatóak: egyszerű szénhidrátok (egyszerű cukrok) és összetett szénhidrátok (beleértve a cukrokat és a keményítőket is). Szerkezetüktől függően különbözően hatnak a vércukorszintre. A rosttal szemben, amely nem emészthető, az egyszerű és összetett szénhidrátok egyaránt glükózzá alakulnak. Az egyszerű szénhidrátok azonnal bekerülnek a vérkeringésbe. Az összetett "cukorláncok"-nak először fel kell hasadniuk kisebb részekre az emésztés segítségével, így mérsékeltebb vércukorszint-emelkedést okoznak.

Mi az a Glikémiás Index (GI)?
A Glikémiás Index a szénhidrátok besorolása abban a tekintetben, hogy milyen azonnali hatást gyakorolnak a vércukorszintre. Egy szénhidrát GI értéke a általa okozott többlet (kiindulási érték feletti) plazma glükóz szint emelkedés, a standard, általában 50 g glükóz által okozott vércukorszint emelkedéshez viszonyítva.

A Glikémiás Index (GI) diéta
A vércukorszintet a (hasnyálmirigyben termelődő) inzulin hormon szabályozza. A magas vércukorszint miatt megnövekedett inzulin szint gátolja a zsírlebontást és elősegíti a zsírok elraktározódását. Ezért a magas GI értékű étrend okolható a hízásért. Az alacsony GI értékű ételek azonban gyakran egyéb előnyökkel is rendelkeznek: hosszabb idejű telítettséget okoznak, értékes tápanyagokat biztosítanak a szervezet számára, és gyakran több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak.

Glikémiás Index tartomány:

Kornspitz®: GI 43*
A "Kornspitz®" nevű speciális kifli Európa legsikeresebb kifli márkája. Nemcsak egyedülálló, fűszeres íze miatt népszerű, hanem azért is, mert összetett szénhidrátokban és rostokban gazdag (kb. 6%). GI értéke ezért feltűnően alacsony - így a GI diétához kiválóan alkalmas!

Kiemelt

Kapcsolat

Kapcsolat

Ezt az oldalt jelen termékek különleges összetevőinek magyarországi forgalmazója, egyben az oldalon szereplő sütőipari márkatermékek kifejlesztőjének leányvállalata, a Backaldrin Hungária Kft. hozta létre, valamint tartja karban. ...

Tovább »

Kornspitz<sup>®</sup> snack (receptek)

Kornspitz® snack (receptek)

Tovább »

Egyéb termékek

Egyéb termékek

Tovább »

MammaMiaLight cipóUltra Light buciAvena Fitt Zabos cipóAlpok kenyereSzüreti tönkölyvekniBiblia kenyér<sup>®</sup>KornspitzPurPur