Stevia (sztívia) mint természetes édesítőszer szerepe, haszna, hatása, jogi helyzete...

A növényről:
A jázminpakóca, édesfű vagy édes levél néven is ismert Stevia rebaudiana a fészkesek (Asteraceae) családjába és a Stevia nemzetségbe tartozik. A növény Dél-Amerika északi területein őshonos, ahol a brazil és paraguayi határvidék felföldjén természetes közegében is megtalálható. A terület indián lakossága ősidők óta használja a növényt, amelyet először 1887-ben regisztráltak.

A növény összetevői:
A szteviozidokat a Stevia rebaudiana leveleiből nyerik, amelyeket fehér, kristályos porként izolálnak, majd tisztítanak. A levelek nyolc édes glikozid komplex keverékét, valamint szteviozidot tartalmaznak. Ízhatását tekintve a szteviozid mintegy 300-szor édesebb a répacukornál. Az előállítási folyamattól függően keserű mellékízt képez. Más cukrokkal vagy édesítőszerekkel vegyítve a sztívia ízfokozóként hat. A szacharózzal ellentétben a sztívia csupán csekély tápértékkel (4,2 kcal/200 g) rendelkezik, és vélhetően nem mutat kariogén tulajdonságokat. A sztívia levelek megfőzhetők, és 200 °C hőmérsékletig stabil szerkezetűek.

A sztívia használata:
A sztíviát főként édesítőszerként használják. A növény és az abból nyert termékek azonban a gyógyításban vagy kozmetikai termékek összetevőjeként, fűszerként, de akár fogkrémként is alkalmazhatók.

A sztívia édesítő hatása függ az ételek vagy italok állagától és hőmérsékletétől. A sztívia termékek édes íze a háztartási cukoréhoz képes kissé késleltetve bontakozik ki, ízhatása azonban hosszabb ideig megmarad.
Fontos tudnivaló, hogy a háztartási cukor nem minden esetben helyettesíthető sztívia termékekkel, mivel a cukor természetes konzerváló hatással bír, és számos esetben az étel állaga is döntő jelentőségű.

A növény hatása a gyógyászatban:
A sztívia gyakran hangsúlyozott vérnyomás-csökkentő tulajdonságait és a 2. típusú cukorbetegek vércukorszintjére gyakorolt pozitív hatását illetően a tanulmányok ellentétes eredményekről számolnak be. Alkalmazásával csökkenthető a foglepedék képződése. Állatokon folytatott kísérletekben kimutatták a szteviol lehetséges negatív hatásait a férfiak termékenységére, valamint a genotípusra.

A sztívia jogi helyzete:
Az EU-ban a növényt az „új élelmiszer" megjelölés ("Novel Food") alatt regisztrálták és ennek megfelelően intenzív teszteléseknek vetik alá. 1999-ben a nem kielégítő tanulmányi háttér miatt elutasították az engedélyezését. A WHO és a FAO (JECFA) élelmiszeradalékokért felelős közös szakértői bizottsága további tanulmányok alapján 2004 júniusában úgy döntött, hogy a sztíviából készült édesítőszerekhez a 2 mg/testsúlykilogrammos ideiglenes ADI értéket (elfogadható napi beviteli mennyiség) rendeli. 2010-ben az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal, az EFSA végleges döntést fog hozni, amely az osztrák AGES (Egészségügyi és táplálkozásbiztonsági Ügynökség) szakértői véleménye szerint pozitív kimenetelű lehet. Az engedély valószínűleg számos termékinnovációt indít majd el. Az EU-ban az amerikai Coca-Cola italvállalat kezdeményezte a vizsgálatot. A Pepsihez hasonlóan immár egy éve a Coca-Cola is sztíviával édesített üdítőitalokat forgalmaz az USA-ban. Az európai országok sorát 2009 nyarán Svájc nyitotta meg: itt a sztíviával édesített Sprite italokra korlátozott határidejű engedély van érvényben.

Az Európai Unióban a sztívia használata a mai napig csak fürdőkellékekben vagy kozmetikumokban engedélyezett, bár az interneten keresztüli kereskedelemben teaként vagy pudingként is kapható. A sztívia a kertészetekben is beszerezhető - dísznövényként.

A természetes édesítőszerek vehemens elutasítása többnyire a cukoripar, ill. a mesterséges édesítőszerek gyártóinak lobbijára vezethető vissza.

Adagolás:
Fél teáskanálnyi szteviozid egy teáscsészényi cukornak felel meg. A folyékony sztíviából egy teáscsészébe csupán két csepp is elegendő, hiszen egy cseppnyi folyékony sztívia egy púpozott teáskanálnyi cukornak felel meg.

A sztívia termékek:
Sztívia tabletták: kiválóan alkalmasak meleg italok, pl. tea vagy kávé édesítésére. Mivel a felhasznált nyersanyag számos természetes összetevőből áll, az összetevők erősebb komplexet alkotnak, mint a mesterséges édesítőanyagok esetében. Ezért a sztívia tabletták kicsit lassabban oldódnak fel, mint a mesterséges édesítőszerek.

Sztívia levelek: a szárított sztívia levelek kitűnően alkalmasak a tea édesítésére. Néhány levelet mintegy 5 percig hagyjunk állni a teában, majd szűrjük le az italt. Kedvenc teánk így kalóriamentesen édesíthető. Azonban akár sztívia teát is készíthetünk: forrázzuk le a sztívia leveleket forró vízzel, majd kb. 5 perc állás után szűrjük le a teát. Különleges tipp: a sztívia leveleket néhány apró gyömbérdarabbal együtt forrázzuk le, majd mintegy 5 percig hagyjuk állni.

Sztívia granulátum: mintegy tízszeres édesítő hatással rendelkezik a cukorhoz képest. A háztartási cukor egyszerűen, 1/10 arányban helyettesíthető a granulátummal. A granulátum kifejezetten az olyan hevített ételekhez ajánlott, mint a péksütemények, torták vagy a befőttek.

Sztívia folyékony kivonat: mintegy tízszeres édesítő hatással rendelkezik a cukorhoz képest. A granulátumhoz hasonlóan a háztartási cukor egyszerűen, 1/10 arányban helyettesíthető a folyékony kivonattal. A folyékony kivonat kiválóan alkalmas forró és hideg italok, valamint gyümölcsök, zöldségek, házi készítésű fagylalt vagy puding édesítésére.

Összegzés:
A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján a sztívia vonatkozásában még nem szavatolható a teljes mértékű egészségügyi aggálytalanság. Amennyiben engedélyezésre kerülne sor, a sztívia az élelmiszerjogi rendeletek és a vonatkozó minőségi ellenőrzések hatálya alá esne.

Ajánlott link: http://www.sztevia.lap.hu/

Mag. Gerda Reimann-Dorninger
táplálkozástudományi munkatár

Kiemelt

Kapcsolat

Kapcsolat

Ezt az oldalt jelen termékek különleges összetevőinek magyarországi forgalmazója, egyben az oldalon szereplő sütőipari márkatermékek kifejlesztőjének leányvállalata, a Backaldrin Hungária Kft. hozta létre, valamint tartja karban. ...

Tovább »

Kornspitz<sup>®</sup> snack (receptek)

Kornspitz® snack (receptek)

Tovább »

Egyéb termékek

Egyéb termékek

Tovább »

MammaMiaLight cipóUltra Light buciAvena Fitt Zabos cipóAlpok kenyereSzüreti tönkölyvekniBiblia kenyér<sup>®</sup>KornspitzPurPur